De Herwaert

wonen, werken, maken en ontspannen

  • Rotterdam
  • 30 woningen, 1200 m2 BVO commerciële en maatschappelijke ruimte
  • 2024-2027

Met De Herwaert creëren we een informele, groene en veilige verbinding tussen het Oude Westen en het centrum van Rotterdam. Tussen de Westersingel en het Wijkpark. Een voetgangerspassage voor alle Rotterdammers, die parkjes, pleintjes en plekken verbindt tot een nieuwe natuurlijke route langs basisscholen, buurtzorg, kinderboerderij, kunst, buurthuizen en winkeltjes. Een schakel, die de lokale economie versterkt én een welkome luwte voor mens, plant en dier in de stad. En dankzij een gevarieerd maak-/werkprogramma, daghoreca en een divers en toegankelijk woonprogramma een kwaliteitsimpuls voor de stad Rotterdam.

De transformatie van het ensemble Westersingel 18-20 gebiedt een gelaagde aanpak, die past binnen de historische context en het beschermd stadsgezicht. Zo verrijken we de gouden rand van de Westersingel door de grandeur van de 19e-eeuw te vertalen naar eigentijdse architectuur met drie expressieve gevels. Het middelste pand is het meest expressief met gevelbekleding van keramiek. Deze sculpturale versieringen worden door Studio RAP in Rotterdam zelf 3D geprint met voor meer dan 50% hergebruikt materiaal.

Ook in materialisatie tonen de gevels van de gouden rand een grote diversiteit. Dankzij een zorgvuldig afgestemde combinatie van baksteen, stucwerk, gepolijst beton en keramiek laat ook de Herwaert een rijk palet aan materialen zien en een voor elk van de drie panden onderscheidende afwerking.

Terugliggend en in hoogte verspringend zien we bij nr. 18 en nr. 19 een dakopbouw. De architectuur hiervan refereert aan die van de gevels van de panden eronder en volgt ook de parcellering van deze panden. De terugliggendheid van de optoppingen zorgt voor een subtiele inpassing.

De transparante Herwaertpassage is de plek waar verschillende verbindingen zichtbaar samenkomen. De keramische lijsten kaderen de verschillende ruimtes zichtbaar in, geven zicht op de huiskamer met de daghoreca, de woon- werkentree en zorgen voor een groen doorzicht naar de tuin, het paviljoen en het Wijkpark.

De rijkelijk gedecoreerde keramische tegels tonen aan de Westersingelzijde abstracte op water geïnspireerde ornamenten. Deze veranderen richting het Wijkpark met een subtiel verloop in abstracte, op de natuur geïnspireerde ornamenten. Ook in de tuin omlijst keramiek de bijzondere elementen. In de vijverrand, de dakrand van het paviljoen en de kolommen van de poort aan het Wijkpark is dezelfde ornamentiek aanwezig als die van de kaders in de passage.

In de Herwaerttuin realiseren we het paviljoen. Een bijzonder transparant gebouw dat zich oriënteert op de tuin, de passage en Het Wijkpark. Het paviljoen is verbonden met de kelder die samen het domein van De Makerij vormen. De Makerij zal een sociale keramiek werkplaats starten waarin scholieren en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt het creatief vakmanschap kunnen ervaren. De cursussen worden gegeven door keramiek meesters die ook een eigen werkplaats in het paviljoen zullen hebben waar de werken getoond worden in de centrale kern.

De Herwaerttuin is overzichtelijk vormgegeven en biedt een weelderig, natuurlijk samenhangend decor met typische elementen uit de omsloten tuin: hier vind je begroeide tuinmuren, een entreepoort, een klassieke as en een vijver.

De Herwaert krijgt een nadrukkelijke functie als groene schakel in het gebied. Daarom creëren we allereerst een hoge biodiversiteit op twee niveaus in de Herwaerttuin. Daar, waar het landschap over de daken van de kelder loopt, groeien plantsoorten die hoger en droger groeien. Het lagere deel werkt als een regentuin. Hier groeien dan ook plantsoorten die houden van nattere omstandigheden. Het watersysteem van De Herwaert bestaat uit meerdere slimme retentiedaken (in de tuin, op het paviljoen en het hoofdgebouw), die worden aangestuurd door het weerbericht. Aan deze daken is een retentievijver gekoppeld.

Bij de transformatie van Westersingel 18-20 behouden we de kwaliteiten van de bestaande bebouwing. Dankzij onze keuze voor een doorgang door het middelste pand kan de draagstructuur en daarmee het vele beton van de twee buitenste panden onaangeroerd blijven voor maximaal efficient materiaalgebruik.

Partners

  • Gemeente:
    Gemeente Rotterdam
  • Stedenbouw en landschap:
    ECHO Urban Design
  • Architect:
    Kraaijvanger Architecten
  • Elementair architect:
    Studio RAP
  • Aannemer:
    FULLSPEED Bouw (onderdeel van de FULLHOUSE Groep)
  • Maatschappelijk programma:
    De Makerij