HilleHof

Herontwikkeling van een monumentaal scholencomplex

  • Rotterdam
  • 73 appartementen
  • 2020-2023

 

De Sikkelschool

FULLHOUSE heeft het voormalige scholencomplex gelegen tussen de Sikkelstraat, Vorkstraat en Ploegstraat in Rotterdam-Zuid getransformeerd naar 73 duurzame woningen.

Het scholencomplex van 6000 m2 werd in 1923 gebouwd en was destijds het grootste van Rotterdam. Het complex is ontworpen door de Rotterdamse gemeentearchitect Walter Dahlen in samenwerking met Ad van der Steur, beide architecten hebben meerdere markante scholen in Rotterdam ontworpen. Het gebouw bood oorspronkelijk plaats aan drie scholen, waarvan twee voor G.L.O. (Gewoon Lager Onderwijs) en één voor U.L.O. (Uitgebreid Lager Onderwijs). In het gebouw was naast klaslokalen ook ruimte voor o.a. een gymnastiekzaal, een badhuis, twee dienstwoningen en een overdekte kinderspeelplaats.

 

Cultuurhistorische waarde

Fullhouse heeft het complex herontwikkeld naar voornamelijk huurwoningen in het midden en dure segment met behoud van de karakteristieke monumentale uitstraling. Hiermee krijgt het gebouw na jarenlange leegstand een nieuw leven en geeft de ontwikkeling een positieve impuls aan de sociale cohesie en leefbaarheid in Vreewijk. De cultuurhistorische waarde van het monument wordt gerespecteerd door met zo min mogelijk ingrepen een gedifferentieerd woonprogramma te realiseren. De bestaande locaalstructuur wordt in grote mate aangehouden en de verschillende vleugels worden benut door in de verschillende ruimtes passend programma te realiseren. Zo komen er lofts in de overdekte speelplaats en specials in het torentje aan de Ploegstraat.

Diversiteit aan woningen

In het voormalig scholencomplex zijn voornamelijk woningen in het middeldure segment en hoge segment gerealiseerd. In de directe omgeving in Vreewijk is vooral sociale woningvoorraad aanwezig. Met Hillehof zullen we aansluiten op de bestaande voorraad, de diversiteit vergroten en tegelijk kansen bieden voor sociale stijgers die wooncarriëre wensen te maken in hun eigen wijk. Ruimte bieden aan sociale stijgers is één van de speerpunten van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ). Voor het versterken van Rotterdam-Zuid is het van cruciaal belang om de bewoners die behoefte hebben om hun sociale huurwoning te verlaten de mogelijkheid te bieden in hun bestaande buurt in Rotterdam-Zuid te blijven wonen. Met Hillehof hopen we hierin een steentje bij te dragen.

 

Duurzaamheid

Het scholencomplex is in 1923 gebouwd en dus exact 100 jaar later herontwikkeld naar woningen. We hebben ons in de transformatie zoveel mogelijk laten leiden door de bestaande (klassen)indeling en structuur van het gebouw waardoor er niet onnodig materialen zijn gesloopt en toegevoegd. Hergebruik van 100 jaar oude materialen in een nieuwe functie is de meest duurzame wijze van woningen bouwen die er is.

We hebben daarbij zoveel mogelijk materialen hergebruikt. Zo is het natuursteen uit de gevels waar sparingen zijn gezaagd hergebruikt als jeu de boules baan op het binnenterrein. Zitjes rond het groene hof zijn gemaakt van betonnen restmateriaal.

De woningen zijn allemaal aangesloten op (de reeds in de wijk aanwezige) stadsverwarming en hebben A en A+ energielabels. Daarmee zijn de woningen (zeker voor monumenten) zeer duurzaam en energiezuinig te noemen. Vanwege het monumentale karakter zijn bepaalde type warmtepompen geen optie en daarnaast beperk je de belasting van het elektriciteitsnetwerk met stadsverwarming.

De woningen zijn onder een groenverklaring gebouwd. De Regeling groenprojecten is een gezamenlijke regeling van de Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Ministerie van Financiën. Zij stimuleren hiermee duurzame en innovatieve (bouw)projecten. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland toetst namens de Minister van Economische Zaken de projecten. Na positieve beoordeling heeft de RVO een Groenverklaring afgegeven. Een van de onderdelen is bijvoorbeeld dat alleen FSC gecertificeerd hout is gebruikt bij de bouw.

Voor de buitenruimte van HilleHof zijn 32,000 stoeptegels verwijderd voor de aanleg van een groen hof. Naast een enorme kwaliteitsimpuls voor de bewoners voegt de groene buitenruimte veel toe aan klimaatadaptatie bij de opvang van regenwater en hittestress. Er is halfverharding toegepast waar mogelijk en dat levert extra ontlasting van het rioolsysteem op.

Partners

  • Gemeente:
    Gemeente Rotterdam
  • Adviseur monumenten:
    Bureau Polderman
  • Architect:
    INBO
  • Architect:
    Meet Architecture
  • Aannemer:
    FULLHOUSE
  • Landschapsarchitect:
    Urban Synergy
  • Constructeur:
    IMd Raadgevende Ingenieurs
  • Installatie advies:
    DGM Technisch Advies