Museumkwartier Vlaardingen
Transformatie van rijksmonumentale haringpakhuizen en rederijkantoren
- Vlaardingen
- 81 woningen en horeca
- 2024-2026
Aan de Westhavenkade en Vetteoordskade in Vlaardingen beleefde Nederland de hoogtijdagen van de haringvisserij. Vanaf de 17e eeuw was de grootste haringvloot ter wereld in Vlaardingen. Bedrijven als haring- en zoutgroothandel Warmelo & Van der Drift en rederij Kwakkelstein waren vanaf de Westhavenkade de gevestigde namen in deze tijd. Als stille getuigen van die periode staan aan de WesthavenKade en Vetteoordskade nog vele rijksmonumentale visserijpakhuizen, rederswoningen en een boetschuur.
FULLHOUSE gaat deze erfgoedpanden transformeren naar 81 middeldure en vrije sector huurwoningen. Met respect voor de monumentale waarden zijn we momenteel druk bezig met de planvorming voor woningen die van al het moderne gemak en comfort zijn voorzien en tegelijk het karakter van deze historische plek uitstralen.
De erfgoedpanden omringen het binnenterrein van het museumkwartier waar BPD gebiedsontwikkeling en Dura Vermeer op 7 mei 2024 zijn gestart met de bouw van 82 eigentijdse nieuwbouwwoningen in een hippe stadse woonomgeving. De ontwikkeling van het Museumkwartier is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Rivierzone waar de Gemeente Vlaardingen met een ambitieuze visie 2500 tot 3100 woningen toevoegt aan de stad.
Op zeer korte termijn starten we met de instandhoudings werkzaamheden van deze bijzondere erfgoedpanden waaronder zich wel 10 rijksmonumenten bevinden. Gezien de kritieke staat van de panden is er geen tijd te verliezen. Hieronder zullen we enkele bijzondere objecten beschrijven en in de komende periode zullen regelmatig verslag doen van de vorderingen.
De Sprijpanden
De panden aan de Westhavenkade 71, 72 en 73 zijn beter bekend als ‘de Sprijpanden’. Het pand met huisnummer 71 werd in 1912 op de plaats van het vroegere ‘Jagerijpakhuis’ gebouwd als kantoor en pakhuis voor rederij De Zeeuw en Van Raalt. Voor die tijd was het een modern pand van de hand van de Vlaardingse architect A. Maarleveld Az. De eveneens uit Vlaardingen afkomstige beeldhouwer Govert van Brandwijk is de maker van de hardstenen gevelsteen die boven de ingang zit. Deze steen vervangt de oorspronkelijke, die dateert uit 1673. Op de gevelsteen van Van Brandwijk is een zeilend hoekerschip afgebeeld met de tekst ‘1673/De Jagerij/1912’. Zo blijft de herinnering aan de jagerij, ooit onmisbaar voor de haringvangst, voor altijd levend. Westhavenkade 71 is een rijksmonument en we gaan vanwege de uiterst slechte staat van het pand zsm aan de slag met werkzaamheden voor de instandhouding van het monument. Ook de voormalige pakhuizen van nummer 72 en 73 zullen we restaureren en transformeren tot duurzame woningen.
Kwakkelstein
In 1737 liet de firma W. Kwakkelstein het complex aan de Westhavenkade bouwen als pakhuis, rederijkantoor en bovenwoning. In de honderd jaren die volgden groeide de firma uit tot één van de grootste haringhandelaren ter wereld vanuit het rijksmonumentale complex. Vervolgens is het complex meerdere malen vernieuwd. In 1896 werd het binnen metselwerk- en pleisterwerk van het pand door de Vlaardingse timmerlieden de Gebroeders Kijne vernieuwd en kreeg het zijn huidige eclectische voorkomen. Het complex is verbonden met de rijksmonumentale boetschuur op het binnenterrein. Kwakkelstein is een begrip in Vlaardingen en vele Vlaardingse families hebben in het verleden ”een emmertje haring” gekocht aan de achterzijde van het pand waar de firma ook aan particulieren verkocht. Met de transformatie van het complex naar woningen zullen we het rijksmonument in oude luister herstellen.
De Boetschuur
Verbonden aan het complex Kwakkelstein staat op het binnenterrein van het museumkwartier een rijksmonumentale boetschuur. Eeuwenlang, tot in de vorige eeuw aan toe, breiden en repareerden Vlaardingers hier de vissersnetten. Het vervallen gebouw wordt binnen deze ontwikkeling in ere hersteld met atelierwoningen en lichte horeca als ontmoetingsplek voor buurtbewoners.
Partners
-
Gemeente:Gemeente Vlaardingen
-
Architecten:Bureau Polderman, BLAUW Architecten, MEET Architecture
-
Aannemer:FULLSPEED Bouw (onderdeel van de FULLHOUSE Groep)
-
Constructeur:ATKO Advies
-
Adviseur monumenten:Hylkema Erfgoed, Bureau Polderman
-
Bouwfysisch advies:Buro Bouwfysica
-
Installatie advies:DGM Technisch Advies